slikproblemen

slikproblemen

slikproblemen

Bij Logopedie SamenSpraak hebben Stephanie Creemers en Veronica Smeets zich gespecialiseerd in de behandeling van slikproblemen.

Slikproblemen bij volwassenen en ouderen

Niet naar een verjaardagsfeestje durven, omdat je bang bent dat je je in een stukje taart of een slok koffie verslikt. Slikproblemen hebben grote impact. Veel mensen weten niet dat de logopedist kan helpen. 
We eten en drinken, kauwen en slikken vaak zonder er bij na te denken. Toch zijn er veel mensen waarbij slikken een probleem is. Bij volwassenen ontstaat een slikprobleem vaak na een beroerte. Maar ook mensen met de ziekte van Parkinson, een spierziekte of kanker in de mond of keel kunnen slikproblemen krijgen. Door deze aandoeningen raken de structuren en spieren of zenuwen die zorgen dat je kunt slikken beschadigd. Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken.

Niet meer naar feestjes
De impact van slikproblemen is groot. Wanneer volwassenen niet meer goed kunnen kauwen of slikken, eten ze minder, kunnen ze ongewenst gewicht verliezen en zelfs ondervoed raken. Ook kunnen ze een longontsteking krijgen wanneer bij het verslikken vocht of voeding in de luchtpijp komt. Op sociaal gebied hebben slikproblemen ook gevolgen. Iemand met een slikprobleem kan niet meer eten of drinken wat hij of zij lekker vindt. Niet meer een knapperig stokbroodje gezond, maar ook geen pizza of vlees van de barbecue. Zelfs het ‘gewoon’ drinken van koffie of limonade kan een probleem worden. Het komt vaak genoeg voor dat mensen met een slikprobleem niet meer naar een verjaardagsfeestje of een etentje durven, omdat ze bang zijn zich te gaan verslikken.

Klachten
Kauwen en slikken doen we zonder er veel bij na te denken. Wie een slikstoornis heeft weet dat zorgeloos met elkaar eten en drinken niet zo makkelijk meer gaat of zelfs onmogelijk is geworden. Slikstoornissen variëren van een vervelend gevoel met slikken, maar nog wel alles kunnen eten en drinken, tot niet meer in staat zijn tot kauwen en slikken en helemaal afhankelijk zijn van sondevoeding.

Er zijn twee hoofdproblemen bij een slikstoornis:
– moeite om voeding weggeslikt te krijgen, dat wil zeggen het slikken lukt niet goed, de voeding wil niet weg of blijft na het slikken achter in de mond of in de keel.
– verslikken, dat wil zeggen (een deel van) de voeding wordt ingeademd en komt in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm en veroorzaakt een hoestbui.

Logopedie kan helpen
Het herkennen van slikproblemen en het stellen van een goede diagnose vraagt om kennis en ervaring. Er zijn vaak meerdere disciplines bij betrokken. Ook de logopedist speelt daarin een belangrijke rol. Een logopedist kan het probleem niet altijd helemaal oplossen. Wel kan de logopedist ervoor zorgen dat een patiënt met het slikprobleem om leert gaan. De logopedist kan de patiënt helpen de slikspieren intensief te trainen om zo weer makkelijker en veiliger te leren slikken. Is dat niet mogelijk is, dan gaat de logopedist samen met de patiënt op zoek naar oplossingen om zo goed en veilig mogelijk te eten en te drinken. Bijvoorbeeld door een andere sliktechniek aan te leren of aangepaste, makkelijke voeding te adviseren. Hierdoor wordt het leven voor de patiënt en de omgeving weer een stuk aangenamer.

Bij Logopedie SamenSpraak hebben Stephanie Creemers en Veronica Smeets zich gespecialiseerd in de behandeling van slikproblemen.

Geleen Lindenheuvel

046 - 474 08 25

Geleen Zuid

06 - 53 51 79 38

Bekijk Logopedie SamenSpraak op facebook

Neerbeek

046 - 437 90 72

Copyright © All Rights Reserved.