Logopedische zorg binnen Logopedie SamenSpraak in COVID-19 periode:
Hieronder vindt u een overzicht van de maatregelen die wij nemen om op verantwoorde wijze behandeling te laten plaatsvinden.
De praktijkruimte is aangepast volgens de regels van de overheid aangaande ‘1,5 meter beleid’ en er wordt een hygiëneprotocol toegepast.
Algemene regels
Situaties zonder verhoogd risico op besmetting met corona
· Was uw handen thuis, bij binnenkomst in de praktijkruimte kunt u uw handen desinfecteren met handgel die op tafel staat
· Kom exact op het afgesproken tijdstip (naar binnen). Indien u eerder aanwezig bent, wacht u buiten het gebouw (tot u via een app-je of anderszins een uitnodiging krijgt om naar binnen te komen). Speelgoed en tijdschriften zijn uit de wachtruimte weggehaald.
· Kinderen < 6 jaar mogen met één begeleider naar binnen
· In overleg met de logopediste wordt bekeken of maximaal één begeleider mee naar binnenkomt bij kinderen in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar.
· Kinderen > 12 jaar komen alleen naar binnen
· Raak geen deurklinken aan, uw logopedist opent en sluit de deur
· Gebruik het toilet zo min mogelijk, liefst helemaal niet
· Neem eigen pen, potlood, gum en/of kleurpotloden mee. Indien specifiek materiaal nodig is, zal uw logopedist dit vooraf doorgeven.
· Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand, volg de bewegwijzering/stickers en aanwijzingen in de praktijk. Neem bij binnenkomst in de behandelkamer plaats achter het plexiglazen scherm
· We schudden geen handen
· Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoeken (zorg voor een afsluitbare zak voor afval)
· De behandeling wordt direct gestopt als cliënt (of begeleider) hoest, snottert of symptomen vertoont die overeenkomen met die van COVID-19 ***.
· De behandeling zal maximaal 25 minuten duren (50 minuten bij afasiebehandeling en stottertherapie), zodat er voldoende tijd is om de ruimte en materialen te desinfecteren. De dyslexiebehandelingen binnen het VTG-traject duren 45 minuten.
Situaties met verhoogd risico op besmetting met corona
· Dezelfde richtlijnen als hierboven
· Aangevuld met inzetten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): het gebruik van een chirurgisch mondneusmasker (type IIR), een faceshield en wegwerphandschoenen
· Mogelijk wordt met u afgesproken om de behandeling bij u thuis te laten plaatsvinden, dan geldt aanvullend dat er gewerkt dient te worden aan een tafel waarbij voldoende afstand kan worden gehouden. U wordt verzocht om met maximaal 1 persoon in de ruimte aanwezig te zijn.
LET OP:
Blijf thuis als u symptomen van COVID-19*** heeft, ook vlak voor de afspraak.
Neem telefonisch contact op met de logopedist voor een online of telefonisch alternatief op het afgesproken tijdstip.
Voorafgaand aan elk consult worden de volgende vragen gesteld:
· Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
· Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen***) gehad?
· Hebben uw huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
· Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?
Indien op alle vragen met ‘nee’ geantwoord kan worden en u voelt zich verder gezond, dan kan de face-to-face behandeling plaatsvinden.
Indien op één van de vragen met ja geantwoord wordt, heeft het de voorkeur om telefonisch of online te behandelen of de behandeling uit te stellen. Enkel bij acute, noodzakelijke zorg wordt samen met u (en eventueel de behandelend arts) gekeken naar de mogelijkheden om de behandeling door te laten gaan met aanvullende maatregelen.
*** Als symptomen bij (mogelijk) COVID-19 worden beschouwd:
· Neusverkoudheid, hoesten, kuchen of niezen
· Loopneus
· Keelpijn
· Verhoging (tot 38 graden) of koorts
· Kortademigheid
· Moeheid
· Hoofdpijn
· Oogontsteking
· Je ziek voelen en/of diarree